Ost och kasslersoppa med gröna vänner

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 40 minuter

En ljust limegrön krämig soppa som ger alla råvaror fritt spelrum att gifta sig. Jag gjorde den med en lagrad cheddarost, men det går bra med vilken som helst. Serverades med rostat bröd och blev mycket mättande.

Ingredienser

  • 500 g potatis
  • 1-2 grön paprika (200 g)
  • ½-1 purjolök (150 g, gärna gröna delen)
  • 200-250 g kassler
  • 200 250 g ost (valfri gärna lagrad sort)
  • 25 g smör
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche (kokbar)
  • 3 dl vispgrädde
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    Skiva kasslern i tunna skivor som strimlas och skärs i mindre bitar. Fräs smöret i en stekpanna och bryn kasslern så den får färg. Skär potatis, paprika, purjolök och vitlök i mindre bitar och grovriv osten. Koka vattnet med potatis, purjolök, vitlök och smulad buljongtärning. Låt småkoka i 10 minuter och lägg då i purjolöken och koka 10 minuter till. Ta av från plattan och mixa till en slät massa med mixerstav eller mixer. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt koka upp igen under omrörning. Stäng av plattan och rör ner ost och kassler. Rör om till osten löst sig och blivit varm. Smaka av med vitpeppar. Servera gärna med rostat bröd och dekorera med finskurna purjoringar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben