Ost och laxpaj

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

För de som gillar mat pajer.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 400 g smör, kallt skuret i kuber
  • 10 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten, kallt
  • Fyllning
  • 1 purjo, skivad
  • Matfett
  • 5 dl gräddmjölk eller matlagningsgrädde
  • 5 ägg
  • 3 msk hackad dill
  • 3 dl prästost
  • Salt
  • Peppar
  • 300 g rökt lax, strimlad
  • Instruktioner

    Tillagning Ugnstemp 200° Blanda ihop pajdegen för hand eller i matberedaren och lägg den svalt minst 30 min. Fräs purjon utan att bryna den. Koka upp grädden och låt den svalna. Vispa äggen med grädden. Tillsätt purjo, dill och ost. Salta och peppra. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Se till att degen går ordentligt upp runt kanten och att den inte går sönder i botten och fyllningen rinner ut i ugnen. Fäst en dubbelvikt remsa aluminium-folie mot degkanten så glider den inte ned under gräddningen. Förgrädda pajskalet ca 10 min, tag bort folieremsan och låt pajen svalna något. Fördela laxen över botten och slå på äggstanningen. Grädda pajen ca 40 min, de sista 15 min täckt med folie.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben