Ostfärsgratäng à la Anderstam

Serverar: 6 portioner

Tid: 2 timmar

En härligt saftig och god gratäng. Ingen kokning eller bryning, bara att skiva, riva, skära och blanda. Resten sköter ugnen.

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 1 kg potatis
  • 250 g ost (valfri sort)
  • 1-2 morötter (150 g)
  • 1 gul lök (100 g)
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 3 msk gurkmix (bostongurka)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ströbröd
  • Smör till smörjning
  • Instruktioner

    Blanda havregryn, potatismjöl och mjölken, låt svälla medan ni förbereder resten. Sätt ugnen på 250 grader och placera grillgallret på botten av ugnen. Grovriv gul lök och morötter, skala och skiva potatisen. Skär osten i ca 1 centimeters kuber, smörj en ugnsform väl. Blanda ner ägg, gul lök, morötter, ostkuber och gurkmix i havregrynsröran. Pressa i vitlök, salta och peppra. Blanda ner köttfärsen och låt allt blandas väl. Lägg hälften av potatisen i botten på formen och salta. Bred ut köttfärsblandningen så ni får en jämn yta. Lägg på resten av potatisen och salta. Häll på grädden över hela formen och sprid över ströbrödet. Ställ formen på grillgallret och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 80-90 minuter till ytan är gyllenbrun i hela formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben