Serverar: 4 portioner
Tid: 30 minuter
Ett potatismos med härlig smak och fint krämig konsistens,samt lätt ljusgrön färg. Inte svårare att göra än vanligt potatismos. Vill ni använda moset till gratängmos vispar ni även i ett ägg. Gjorde vår middag med vanlig stekt falukorv till en riktigt god middag.
Skala och dela potatisen i bitar, strimla och finhacka det gröna av purjolöken. Skala och skär vitlöksklyftorna i skivor, och grovriv osten. Lägg potatis, purjo och vitlök i en kastrull med lättsaltat vatten och låt koka i ca 20 minuter. Häll av kokvattnet och lägg ner smöret i potatisblandningen i kastrullen. Värm mjölken i en kopp i mikron. Häll i en del av den varma mjölken och vispa med elvisp ihop till ett mos. Späd med mer av mjölken under vispningen så moset blir ganska löst. Lägg i den rivna osten och vispa på hög fart tills osten smält in i moset. Smaka av med salt och peppar.