Enkel hemmagjord ostkaka med keso.
Serveras med en mild, god och somrig krusbärssylt.
Ostkaka:
178 kalorier per portion
8 g fett
11 g protein
15 g kolhydrater
Sylt:
132 kalorier/dl
0 g fett
1 g protein
30 g kolhydrater
Ingredienser
Ostkaka
½ dl sötmandel
500g keso
3 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 krm salt
1 msk smör till formen
Krusbärssylt
1 liter krusbär, röda eller gröna
½ dl vatten
3 dl socker
½ tsk citronsyra
ev 1 krm natriumbensoat (om du vill att sylten ska hålla längre)
Instruktioner
- Börja med sylten.
Rensa bären, lägg dem i en gryta med vattnet. Koka upp och låt dem koka på svag värme ca 10 minuter.
Rör i sockret och låt sjuda 5 minuter.
- Rör ut citronsyran och natriumbensoaten i ½ dl sylt. Blanda med resten av sylten.
Häll upp i rengjorda glasburkar och sätt på lock när sylten fortfarande är het. Förvara svalt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa mandeln i en matberedare. Blanda med keso, ägg, socker och grädde. Sikta i mjölet blandat med salt och vänd runt med en slickpott till en jämn smet.
- Smörj en form ca 20x30 cm och häll i smeten.
Baka i mitten av ugnen ca 1 timme, tills ostkakan stelnat och fått fin färg.
- Låt svalna en aning och servera ljummen eller kall med krusbärssylt.
Liknande recept
Kommentarer (0)