Ostkaka på nytt sätt

Serverar: 20 portioner

En läcker och pikant variant av den älskade ostkakan. Denna ostkaka innehåller keso, rökt skinka, örter och vitlök.

Ingredienser

  • 100-150 g sidfläsk, bog eller skinka
  • 500 g keso
  • 1 dl finhackade blandade örtkryddor (gräslök, persilja, timjan, rosmarin)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 ägg
  • 100 g smör eller margarin
  • ½ tsk salt
  • 3 msk polentagryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Instruktioner

    1. Skär bort svål och brosk på fläsket och tärna det fint. Bryn det knaprigt på svag värme i en stekpanna utan fett. Låt det rinna av och svalna på hushållspapper.
    2. Låt keson rinna av. Skölj och skaka örterna torra. Nyp bladen och hacka eller strimla dem fint. Skala och pressa vitlöken. Separera äggen. Värm ugnen till 175 grader.
    3. Vispa äggulor och matfett med elvisp till en tjock kräm. Tillsätt keson i omgångar. Blanda ner fläsktärningar, örter, vitlök och salt.
    4. Blanda polentagryn, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i kesosmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner halva mängden och vänd försiktigt ner resten.
    5. Klä en avlång bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten i formen. Baka ostkakan i varm ugn ca en 1 timma och 10 minuter. Täck ytan med bakplåtspapper om den alldeles för snabbt får för mycket färg. Låt den färdiga kakan svalna i formen. Stjälp upp den, ta bort pappret och skiva upp den.

    Liknande recept

    4
    50 min
    4-6
    1
    3.3
    1 h 15 min
    4
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben