Tid: 1 timme 30 minuter
Denna pajen räcker till många. Som förrätt till 18 personer, som huvudrätt till 8 personer.
Mät upp mjöl och salt i en bunke. Lägg i margarinet/smöret skuret i kuber. Finfördela. Tillsätt vattnet sist och arbeta ihop degen snabbt. Knåda minsta möjliga! Låt degen vila i ca 1 timme. Kavla sedan ut degen så att den passar i en vanlig långpanna med höga kanter. Lägg ut den kavlade degen löst och ledigt i långpannan och låt den gå upp på kanterna. Nagga med en gaffel. Strö ut skinkstrimlorna. Förgrädda pajen med enbart skinkan i 200* i 12-15 minuter. Blanda under tiden allt till äggostfyllningen och häll denna i det gräddade pajskalet. Grädda i ytterligare 40-50 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. (Sänk ev. till 175* mot slutet av gräddningen om det ser ut att behövas) TIPS! Det går bra att grädda pajen en dag i förväg och sedan värma den i 175* i ca 15 minuter.
Lyckas med julskinkan
Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...