Ostpaj

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 25 minuter

Pajen kan serveras både till en drink och som en ensamrätt med sallad. Det står ingenting i receptet om att pajskalet ska förgräddas så jag överlåter till dig själv att bestämma.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g ädelost
  • 1 dl kvarg, t ex Kesella
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 1 krm kajennpeppar
  • Salt
  • Peppar
  • Till servering
  • Sallad
  • Paprikaringar
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett och mjöl till en gryning massa. Tillsättt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
    2. Tryck ut degen i en avlång eller rund pajform. Ställ formen kallt i minst 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 180 grader.
    4. Mosa osten med kvargen i mixer eller matberedare. Tillsätt äggen ett i taget och sist grädden och kör till en slät massa. Krydda med kajenn, salt och peppar. Häll ostblandningen i pajskalet.
    5. Grädda tills pajen har stelnat och fått färg, ca 45 minuter.
    6. Servera pajen ljummen med sallad och paprikaringar.
    7. Tips 1: Ädelosten kan helt eller delvis ersättas med annan grönmögelost och riven lagrad hårdost.
    8. Tips 2: Tillsätt en till två matskedar konjak eller brännvin i pajdegen och du får ett sprött pajskal.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Lyckas med julskinkan
    Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben