Oxfilé med chorizokryddad bönmix och paprikaröra

Serverar: 4 portioner

Saftig oxfilé med läckra och nytänkande tillbehör. Lättlagad rätt som är god och festlig!

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Paprikaröra
  • 1 burk grillad paprika 200g
  • 75 g parmesanost
  • ½ dl hasselnötter
  • Timjansky
  • 4 dl vatten
  • 1½ msk konc kalvfond
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 msk smör
  • Eventuellt salt
  • Eventuellt svartpeppar
  • Bönmix
  • 150 g chorizo eller annan kryddig korv av hög kötthalt
  • 1 msk smör
  • 150 g haricots verts
  • 1 burk bönor, borlotti eller cannellini, ca 400g
  • 150 g sojabönor, frysta och tinade
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader.
    2. Krydda köttet och bryn det runtom i smör. Stek det i ugnen till 55 graders innertemperatur för rosarött, 60 grader för mer genomstekt. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.
    3. Låt paprikan rinna av och tärna osten. Mixa paprika, st och nötter i matberedare till en grov röra, det ska finnas "tugg" av nötterna kvar. Ställ svalt.
    4. Koka ihop vatten, fond och timjan tills ca 1 dl återstår. Fiska upp timjankvistarna och vispa i smöret. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
    5. Skär chorizon i ½ cm tjocka skivor. Fräs dem i smör i en medelvarm stekpanna. Skölj och dela haricots vertsen och låt dem fräsa med en stund så de mjuknar lite. Häll av och skölj bönorna på burk. Tillsätt dem och de tinade sojabönorna. Låt allt bli genomvarmt och smaka av med salt och peppar.
    6. Servering: Lägg bönmixen på fyra tallrikar, skiva köttet och lägg ovanpå. Fördela timjanskyn över bönorna och Lägg på en klick paprikaröra.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben