Oxfilé med potatis- och palsternacksgratäng och portvinsstekt svamp

Serverar: 4 portioner

Idétorka till nyårsmiddagen? Denna lyxiga rätt blir garanterat en succé!

Ingredienser

  • Ca 800 g oxfilé
  • 1 dl portvin
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl finhackade örter, t ex oregano, rosmarin, timjan
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk färsk mortlad svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • Portvinsstekt svamp
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 250 g kvartade champinjoner
  • 250 g steklökar
  • 1 msk smör
  • 2½ dl portvin
  • 1½ msk oxfond
  • 2 lagerblad
  • ½ tsk svartpeppar
  • Potatisgratäng
  • 600 g potatis
  • 400 g palsternacka
  • 2 dl finhackad purjolök
  • 4 dl grädde
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 3 pressad vitlöksklyftor
  • 2 dl finriven parmesanost
  • Instruktioner

    1. Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.
    2. Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 minuter. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock i 40 minuter. Smaka av med salt.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme, rör då och då. Smaka av. Häll upp i portionsformar eller i en stor passande ugnsform. Strö över riven parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30- 60 minuter, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka.
    5. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form.
    6. Hit går att förbereda.
    7. Vid servering: Stek klart köttet i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 55-60 grader. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 minuter, då höjs temperaturen några grader.
    8. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben