Oxfilé med två såser

Serverar: 6 portioner

Skall ni fira bröllopsdag, nyår o.s.v. passar det verkligen bra att bjuda på en oxfilé. Till denna oxfilén får ni recept på både dragonsås och rödvinssås. Båda såserna serveras till köttet.

Ingredienser

  • 12 bitar oxfilé à 75 g
  • Salt
  • Peppar
  • Smör eller margarin
  • Dragonsås
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk torkad dragon
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 3 dl crème fraiche
  • Salt
  • Peppar
  • Rödvinssås
  • 1 schalottenlök
  • 2 ½ dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • Salt
  • Peppar
  • Socker
  • Servera med t.ex
  • Rotfruktspytt, potatisgratäng eller klyftpotatis
  • Sallad
  • Sockerärter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º. Krydda köttet och bryn det hastigt på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och låt det stå i kylen.
    2. Dragonsås: Skala och hacka löken. Lägg löken i en kastrull tillsammans med dragon, vinäger och vatten och koka tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt crème fraiche och låt koka upp. Smaka av såsen med salt och peppar.
    3. Rödvinssås: Skala och finhacka löken och lägg den i en kastrull tillsammans med vin, vatten, fond och tomatpuré och låt koka i 10 minuter. Rör ut majsstärkelse i vatten och red av såsen och koka i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.
    4. Vid servering, värm köttet ca 10 minuter i ugn tills innertemperaturen är 60º. Servera köttet med båda såserna och någon typ av potatis man vill ha till, sallad och sockerärter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    KRAV presenterar: Den Gröna Lådan
    För dig som vill ha KRAV-märkt kött är det nu lättare att hitta. Grön...

    Grillning
    Hur man grillar är ett kärt ämne som kan diskuteras hur länge som hels...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben