Oxfilé med vitlökssmör och potatis- en allt i ett rätt

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Toppengott! En riktigt festlig nyårsmiddag. Gör gärna vitlökssmöret dagen innan så går det fortare.

Ingredienser

  • 600-700 g oxfilé
  • Ca: 900 g fast potatis
  • Smör-rapsolja till stekning
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • Vitlökssmör
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2–3 rivna vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Börja med vitlökssmöret: Blanda smöret med vitlök, persilja och salt. Rulla det till en rulle, klä den i smörpapper och låt den ligga i kylen och stelna. Kan göras en dag i förväg.
    3. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i en gryta med vatten så stärkelsen försvinner.
    4. Putsa filén. Salta och peppra. Bryn den i en het panna med en blandning av smör och rapsolja, cirka 10 minuter runtom. Efterstek i ugnen cirka 15–20 minuter. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.
    5. När köttet är i ugnen.. Stek då potatisen i omgångar eller i två pannor i smör-rapsolja tills den är mjuk och fått färg. Salta och peppra.
    6. Lägg potatisen i en form. Skär köttet i skivor och lägg ovanpå. Skär skivor av vitlökssmöret och lägg på köttet. Sätt in i ugnen igen cirka 3–4 minuter tills smöret smälter något. Servera direkt med en valfri grönsallad till. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben