Oxfilé Provençale Special
Många tycker att receptet verkar vara lite"torrt", men det är det inte alls, snarare tvärt om.
Vin till denna rätt, rödvin t ex Zenato Merlot eller Periquita.
Ingredienser
1 kg oxfilé
1 ¼-1 ½ kg potatis
1 vitlöksklyfta
Gourmétsalt
Grovmalen svartpeppar
75 g smör
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
Instruktioner
- Aromblandning:
Rör smör, vitlök (krossad) och persilja till aromblandningen. Forma den i folie till en rulle. Lägg den kallt för att stelna.
- Skala potatisen och skär dem i tunna skivor. Bryn dem i brynt smör (165°) i en stekpanna. Gnid in ett ugnssäkert fat med en ituskuren vitlöksklyfta. Lägg potatisskivorna på fatet. Salta med gourmésalt.
- Bryn oxfilén runt om i smör (165°) i stekpannan. Krydda filén med gourmétsalt och grovmalen svartpeppar. Lägg den på potatisen.
- Så här långt kan rätten förberedas. Sätt in fatet i 200° ugnsvärme i 15-20 minuter. Beräkna något längre stektid om köttet ska vara nästan genomstekt.
- Skär köttet i knappt centermetertjocka skivor och lägg dem på potatisen. Skär aromblandningen i ”slantar”. Lägg dem på köttet. Sätt in fatet i ugnen några minuter tills aromslantarna börjar smälta.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Nä de är verkligen inte torrt, snarare tvärtom. Och det riktigt smälter i munnen..
Min absolut favorit rätt!!!!! 5/ 5 betyg av mig!!!