Oxfilé Provençale Special

Serverar: 8 portioner

Tid: 1 timme

Många tycker att receptet verkar vara lite"torrt", men det är det inte alls, snarare tvärt om. Vin till denna rätt, rödvin t ex Zenato Merlot eller Periquita.

Ingredienser

  • 1 kg oxfilé
  • 1 ¼-1 ½ kg potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • Gourmétsalt
  • Grovmalen svartpeppar
  • 75 g smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Aromblandning: Rör smör, vitlök (krossad) och persilja till aromblandningen. Forma den i folie till en rulle. Lägg den kallt för att stelna.
    2. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor. Bryn dem i brynt smör (165°) i en stekpanna. Gnid in ett ugnssäkert fat med en ituskuren vitlöksklyfta. Lägg potatisskivorna på fatet. Salta med gourmésalt.
    3. Bryn oxfilén runt om i smör (165°) i stekpannan. Krydda filén med gourmétsalt och grovmalen svartpeppar. Lägg den på potatisen.
    4. Så här långt kan rätten förberedas. Sätt in fatet i 200° ugnsvärme i 15-20 minuter. Beräkna något längre stektid om köttet ska vara nästan genomstekt.
    5. Skär köttet i knappt centermetertjocka skivor och lägg dem på potatisen. Skär aromblandningen i ”slantar”. Lägg dem på köttet. Sätt in fatet i ugnen några minuter tills aromslantarna börjar smälta.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    l1inda 5 december 2008

    Nä de är verkligen inte torrt, snarare tvärtom. Och det riktigt smälter i munnen..

    RinaN 2 oktober 2010

    Min absolut favorit rätt!!!!! 5/ 5 betyg av mig!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben