Oxfilé Wellington med madeirasås

Biff Wellington har ni säkert hört talas om via Hells Kitchen och andra matlagningsprogram. Det fina är att knytena med köttet går att göra i förväg och kan gräddas i ugnen när gästerna har kommit.

Ingredienser

  • 4 skivor oxfilé (ca 80 g/st)
  • 4 plattor djupfryst smördeg
  • Duxelles-massa
  • 3 msk osaltat smör
  • 100 g rökt skinka
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 msk madeira
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 dl grönsaksbuljong (tärning)
  • Madeirasås
  • 2 dl köttbuljong (tärning)
  • 1 dl madeira
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 krm paprikapulver
  • 1/4 krm kajennpeppar
  • Tillbehör
  • Potatisgaletter
  • Säsongens kokta grönsaker
  • Ugn: 200°
  • Instruktioner

    1. Tina smördegen enligt förpackningens anvisningar. Kavla ut smördegen tunt och tag ut runda bitar, så stora att de senare går att vika runt köttet. Sporra ut garnering av överflödet.
    2. Bryn köttet runtom i lite osaltat smör i en stekpanna. Låt biffarna kallna.
    3. Finhacka lök, skinka och svamp till duxelles-massan. Låt det hackade mjukna i smöret i en stekpanna utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, madeira och buljong. Låt det puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
    4. Lägg allt i en mixer eller matberedare och mixa det. Låt det kallna.
    5. Lägg en rejäl klick av duxelles-massan i mitten på varje degbit. Lägg på biffen, vik ihop degen och tryck till skarvarna väl. Lägg knytena på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Lägg på garneringen och pensla med uppvispat ägg.
    6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills smördegen har fått fin färg och allt är genomvarmt.
    7. Gör under tiden såsen. Lägg alla ingredienser, utom maizenamjölet, i en kastrull. Låt det koka upp. Smaka av. Red eventuellt såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt sedan såsen bara koka upp på nytt.
    8. Bjud potatisgaletter och någon kokt grönsak till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    shruikan 31 december 2010

    Det var den sämsta Madeirasås jag smakat!!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben