Päron- och björnbärspaj med mandel

Serverar: 6-8 portioner

Helt underbar smakkombination!

Ingredienser

  • 125 g Milda
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 125 g Milda
  • 1½ dl strösocker
  • 125 g skållad, skalad och malen sötmandel
  • 3 ägg
  • 3-4 skalade, halverade, urkärnade päron
  • 1½ dl björnbär
  • 1 msk aprikossylt
  • 1 tsk vatten
  • Tillbehör
  • Milda Visp
  • Instruktioner

    1. Skär kylskåpskallt Milda i små bitar. Lägg vetemjöl och socker i en skål och tillsätt matfettet. Finfördela matfettet i mjöl- och sockerblandningen med en gaffel eller med fingertopparna, till en smulig massa.
    2. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila övertäckt i kylen ca 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 175°C. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 15-20 minuter.
    4. Rör matfett och socker poröst. Blanda ner mandeln. Vispa ner äggen ett i taget.
    5. Lägg päronhalvorna med snittytan neråt i pajskalet och häll mandelsmeten över. Päronen ska inte vara helt täckta av smet.
    6. Fördela björnbären jämnt över ytan och mellan päronen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter eller tills fyllningen stelnat.
    7. Rör ut aprikossylten med lite hett vatten och pensla ytan. Servera pajen ljummen med lättvispad Milda Visp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben