Björnbär är mycket fiberrika. Rena hälsokuren, med andra ord! Svenska björnbär finns i butik augusti-september.
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
3 msk socker
75 g smör eller margarin
1 äggula
1-2 msk kallt vatten
Fyllning
1 dl mandel
2 äggvitor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ l björnbär
Till servering
Glass eller vaniljvisp
Instruktioner
- Ugn 175 grader.
- Blanda samman mjöl med florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta samman det hela till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 20-22 cm i diameter. Nagga botten och ställ formen kallt ca 30 minuter.
- Sätt aluminiumfolie runt kanten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien. Hacka mandeln. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa i ytterligare några minuter. Vänd ner mandelhack och björnbär försiktigt i smeten.
- Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills marängen har fått lite färg. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp
Liknande recept
Kommentarer (2)
Underbart god och älskad av alla vid matbordet! Även en liten 1,5 åring :)
Hej! Alla i min familj tyckte om pajen med dess lite syrliga smak, däremot var det ingen som åt den med vaniljsås...den var godast som den var!!