Björnbärspaj

Serverar: 6 portioner

Björnbär är mycket fiberrika. Rena hälsokuren, med andra ord! Svenska björnbär finns i butik augusti-september.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 75 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • 1-2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 dl mandel
  • 2 äggvitor
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ l björnbär
  • Till servering
  • Glass eller vaniljvisp
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader.
    2. Blanda samman mjöl med florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Tillsätt äggula och vatten. Arbeta samman det hela till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 20-22 cm i diameter. Nagga botten och ställ formen kallt ca 30 minuter.
    3. Sätt aluminiumfolie runt kanten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien. Hacka mandeln. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vispa i ytterligare några minuter. Vänd ner mandelhack och björnbär försiktigt i smeten.
    4. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills marängen har fått lite färg. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Kawpri 7 augusti 2010

    Underbart god och älskad av alla vid matbordet! Även en liten 1,5 åring :)

    emmelita 22 augusti 2010

    Hej! Alla i min familj tyckte om pajen med dess lite syrliga smak, däremot var det ingen som åt den med vaniljsås...den var godast som den var!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben