Björnbärspaj

Serverar: 12 portioner

Björnbär använder man kanske inte så ofta, men här blir de en underbar fyllning i en läcker paj.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • ½ citron, rivet skal
  • 6 msk strösocker
  • 75 g smör eller margarin
  • matfett till formen
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 500 g björnbär
  • 1 - 1 ½ dl strösocker
  • 100 g smörkex
  • 100 g finhackad mandel
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 - 3 msk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, salt, citronskal och socker. Skär ner matfettet i små bitar i mjölblandningen och knåda ihop degen. Tillsätt 2 msk vatten, lite i taget tills det blir en jämn och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och kyl i 30 minuter.
    2. Skölj björnbären och låt dem rinna av. Blanda dem med sockret och ställ dem åt sidan. Lägg kexen i en plastpåse och smula dem fint med en brödkavel.
    3. Häll ur saften som bildats från björnbären. Blanda bär, kex, mandel, citronskal och vaniljsocker.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form och lägg i björnbärsblandningen.
    5. Kavla ut degen mellan plastfolie och lägg den över formen med björnbären och tryck till kanterna. Gör ett hål i mitten på degen så att ångan kan komma ut. Baka i ugnen i ca 45 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben