Björnbärspaj

Serverar: 8 portioner

Björnbär ger en rik skörd och tack vare bärodlingar kan man få tag i dem nästan hela året. Bären är både smakrika och vackra att garnera bakverk med.

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 äggvita
  • Fyllning
  • 2 gelatinblad
  • 1½ dl marsan- eller vaniljkräm
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 1 tsk rivet skal av citron
  • Garnering
  • 1 pkt, ca 200 g, grysta eller 3-4 dl färska björnbär
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka snabbt samman matfett, mjöl, socker, kanel och äggvita till en deg.
    2. Klä en veckad pajdegsform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter, med degen.
    3. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt det svalna.
    4. Gör fyllningen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Koka marsan- eller vaniljkräm enligt förpackningens anvisningar.
    5. Ta upp gelatinbladen. Låt bladen smälta i den varma vaniljkrämen. Låt krämen svalna.
    6. Vispa grädden tjock. Rör ner grädde och crème fraiche i vaniljkrämen. Smaka av med vaniljsocker och citronskal.
    7. Låt citronfyllningen stå i kylen så att den stelnar något, ca 30 minuter.
    8. Lossa pajskalet från formen. Ställ det på ett fat. Fyll pajskalet med citronfyllningen. Garnera pajen rikligt med björnbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben