Päronkaka med mandel

Serverar: 12 portioner

Päron och mandel är en god klassisk kombination och i den här kakan ger syrliga lingon det lilla extra. Serverad med romgrädde blir det en lyxig dessert.

Ingredienser

  • 2 stora ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g grovriven mandelmassa
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3 päron
  • ½-1 dl lingon
  • 75 g kallt smör
  • Romgrädde
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk rom
  • 2 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175. Smörj en form ca 28 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver med grovriven mandelmassa och citronskal. Rör ner mjölblandningen i äggvispet. Bred ut smeten i formen. Skala klyfta päronen.
    3. Stick ner dem i smeten och strö över lingonen. Hyvla det kalla smöret över alltsammans. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, ca 40 minuter. Prova med sticka. Låt svalna.
    4. Vispa grädden och smaksätt med rom och florsocker. Servera kakan med romgrädden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben