Päronpaj

Serverar: 6 portioner

Gott

Ingredienser

  • Mördeg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • Päron
  • 3 päron
  • 6 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 2 citronskivor
  • 2 kanelstänger
  • Mandelfyllning
  • 150 g sötmandel
  • 75 g smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • 1 msk maizena- eller potatismjöl
  • ½ msk rom eller konjak
  • 1 dl vispgrädde
  • Glasyr
  • 4 msk aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    Blanda mördegen i matberedare. Klä en pajform, ca 26 cm i diam, och pricka botten lätt med en gaffel. Ställ kallt i 30 min. Skala och dela päronen. Koka upp vatten, socker, citron och kanel. Lägg ner päronen och koka ca 20 min tills de är mjuka. Hacka mandeln grovt i en matberedare med kniv. Vispa smör och florsocker, rör ner ägg, mandel, maizenamjöl, sprit och grädde. Förgrädda pajskaler i 225 grader 10 min. Låt svalna något och häll i mandelblandningen. Lägg i päronhalvorna med den kupiga sidan upp. Grädda i 175 grader ca 20 min tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna lite. Värm marmeladen med vattnet. Pensla päronen och glasera pajen. Ställ kallt. Servera med lättvispad kall grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben