På 1600-talet var kryddor och nötter från främmande länder lyxingredienser. I dag kan vi frossa i dem. Denna paj är rik på härliga kryddor, valnötter och päron.
Ingredienser
Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk strösocker
1 äggula
Fyllning
4 päron
2 dl vatten
½ dl strösocker
1½ dl valnötter
2 dl florsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 krm riven muskot
3 äggvitor
Instruktioner
- Börja med pajdegen: Hacka samman mjöl, matfett skuret i bitar och socker, gärna i en matberedare.
- Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
- Gör fyllningen: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i mindre bitar. Koka päronbitarna mjuka i vatten och socker i en kastrull, ca 5 minuter. Låt dem kallna och rinna av.
- Mal valnötterna i en mandelkvarn. Blanda dem med florsocker, kanel, kardemumma och muskot.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner det i valnötsblandningen.
- Lägg ca 1/4 av degen åt sidan. Tryck eller kavla ut resten av degen. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med degen. Fördela päronbitar i formen. Bred valnötsfyllning över.
- Kavla ut den sparade degen mellan 2 ark plastfolie. Skär, eller sporra ut, ca 1 cm breda remsor. Lägg remsorna som ett galler över fyllningen.
- Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt pajen svalna något. Lossa den från formen. Servera och njut!
Liknande recept
Kommentarer (0)