Päronpaj från 1600-talet

Serverar: 14 portioner

På 1600-talet var kryddor och nötter från främmande länder lyxingredienser. I dag kan vi frossa i dem. Denna paj är rik på härliga kryddor, valnötter och päron.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 4 päron
  • 2 dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • 1½ dl valnötter
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 krm riven muskot
  • 3 äggvitor
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Hacka samman mjöl, matfett skuret i bitar och socker, gärna i en matberedare.
    2. Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Gör fyllningen: Skala och kärna ur päronen. Skär dem i mindre bitar. Koka päronbitarna mjuka i vatten och socker i en kastrull, ca 5 minuter. Låt dem kallna och rinna av.
    4. Mal valnötterna i en mandelkvarn. Blanda dem med florsocker, kanel, kardemumma och muskot.
    5. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner det i valnötsblandningen.
    6. Lägg ca 1/4 av degen åt sidan. Tryck eller kavla ut resten av degen. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med degen. Fördela päronbitar i formen. Bred valnötsfyllning över.
    7. Kavla ut den sparade degen mellan 2 ark plastfolie. Skär, eller sporra ut, ca 1 cm breda remsor. Lägg remsorna som ett galler över fyllningen.
    8. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt pajen svalna något. Lossa den från formen. Servera och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben