Päronpaj med hasselnötsgrädde

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Serveras gärna ljummen

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 st päron
  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0.5 st citron
  • Hasselnötsgrädde
  • 2 dl hasselnötter
  • 4 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylen i minst en timme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
    3. Kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Vispa smör, socker och ägg poröst i en bunke. Tvätta citronen noga och torka, riv sedan av skalet från halva citronen. Blanda i smeten tillsammans med päronbitarna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i cirka 25 minuter.
    4. Riv hasselnötterna eller krossa dem ordentligt. Vispa grädden lätt och blanda i nötterna. Servera pajen ljummen med hasselnötsgrädden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben