Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde
Jag använde en vanlig stor pajform, det funkade lika bra. Fantastiskt god!
Smakade bra med vaniljglass också..
Ingredienser
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk socker
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
4 st päron
100 g smör
2 dl socker
2 st ägg
½ citron
Hasselnötsgrädde
2 dl hasselnötter
4 dl grädde
Instruktioner
- Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa i en bunke. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila i kylen i minst en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
- Kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Vispa smör, socker och ägg poröst i en bunke. Tvätta citronen noga och torka, riv sedan av skalet från halva citronen. Blanda i smeten tillsammans med päronbitarna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i cirka 25 minuter.
- Riv hasselnötterna eller krossa dem ordentligt. Vispa grädden lätt och blanda i nötterna. Servera pajen ljummen med hasselnötsgrädden.
Liknande recept
Kommentarer (0)