Päronsmulpaj i glas

Serverar: 8 portioner

Gör päronpajen lite festligare genom att varva den i vackra glas. Knapriga smulor med kardemumma är supergott till päronen.

Ingredienser

  • Smulor
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • Fyllning
  • 5 päron
  • 2 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1 dl socker
  • 1 citron, skal och saft
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk potatismjöl
  • 4 dl vaniljkesella
  • Garnering
  • Hackad mörk choklad
  • Citronmeliss eller mynta
  • Instruktioner

    1. Nyp ihop tärnat smör med socker, vetemjöl och vaniljsocker till en smulig deg. Låt vila kallt i 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Häll ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i 10-15 minuter. Rör om efter halva tiden. Låt smulorna svalna.
    4. Skala päronen och skär dem i små bitar. Lägg ner bitarna i en kastrull tillsammans med nystött kardemumma, socker, skal och saft av citron och vatten och sjud ett par minuter under omrörning. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten, häll ner det i den sjudande lagen och ta det från värmen när första bubblan syns. Låt svalna.
    5. Fördela hälften av smulorna i bottnen på 8 portionsglas. Varva sedan päronfyllning och vaniljkesella och lägg resten av smulorna överst. Toppa med lite hackad mörk choklad och en liten kvist citronmeliss eller mynta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben