Paj med wokade grönsaker

Serverar: 4-6 portioner

Pajer behöver inte alltid fyllas med äggstanning för att bli fylliga och goda i smaken. Pröva till exempel att fylla ett pajskal med wokade grönsaker. Ene sås med vitlök sätter pricken över i.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl riven ost med fyllig smak
  • 1 krm salt
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 msk matolja
  • 1 pkt wokgrönsaker, ca 400 g
  • Ca 10 cocktailtomater
  • 8-10 svarta oliver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hackad basilika eller 1 tsk torkad
  • 1 krm peppar
  • Sås
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk chilisås
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm strösocker
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Blanda mjöl, ost och salt i en bunke eller matberedare.
    2. Tillsätt matfettet skuret i bitar och vatten. Blanda samman allt till en deg.
    3. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Kavla eller tryck ut degen i en veckad pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen lätt med en gaffel.
    5. Lägg en remsa aluminiumfolie utmed pajskalets kant, så att degen inte glider ner under gräddningen.
    6. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Lyft bort folieremsan och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt pajskalet svalna.
    7. Gör fyllningen. Värm oljan i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa glansiga ca 5 minuter.
    8. Dela cocktailtomaterna. Tillsätt dem och oliverna i grönsaksfräset. Salta och krydda med örter och peppar.
    9. Gör såsen: Blanda samman crème fraiche, mjölk, chilisås, pressade vitlöksklyftor, socker, salt och peppar.
    10. Fyll pajen med grönsaksblandningen och ringla såsen över. Servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben