Påskgodis

Serverar: 40 portioner

Tid: 2 timmar 15 minuter

Varför inte fylla barnens påskägg med hemmagjort godis eller göra tillsammans

Ingredienser

  • Påskpussar
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl vatten
  • ½ tsk ättiksprit
  • 10- 15 droppar citronessens
  • Gula och orange nonstop
  • Lakritskola
  • 2 ½ dl grädde
  • 250 g socker
  • 2 ½ msk sirap
  • 1 msk glukos
  • 25 g smör
  • ½ lakritsstång
  • Chokladägg
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 dl havregryn
  • 2 msk starkt kaffe eller likör
  • 3/4 dl socker
  • Marsipanägg
  • 200 g marsipan
  • 100 g mörk choklad
  • 40 sötmandlar
  • Mandelsplit
  • 100 g sötmandel
  • 100 g ljus choklad
  • ½ dl florsocker
  • Instruktioner

    1. Påskpussar: Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull och låt det koka 8-10 minuter. Häll en droppe på en tallrik och doppa ett finger, prova om lagen trådar sig när fingrarna trycks ihop och dras isär. Då är den klar. Häll lagen i en djup skål. Smaksätt med citronessens/citronsaft. Rör försiktigt tills massan börjar bli vit, klicka då snabbt ut massan med en tesked på plåt. Lägg en nonstop i mitten av varje kyss innan den hunnit stelna. Låt stelna innan de lossas från plåten.
    2. Lakritskola: Krossa lakritsstången fint. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i ca 1 1/2 timme. Smeten ska nå en temperatur på mellan 121° och 125°. Häll då ut smeten på ett smort smörpapper i en form. Skåra med en vass kniv innan den stelnar helt.
    3. Chokladägg: Rör ihop smör och socker. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten/kaffe/likör. Blanda allt väl. Forma massan till längder på ett smörgås- eller bakplåtspapper. Skär längderna i jämna bitar och forma till små ägg. Bred ut strössel, kokosflingor eller nötter på en tallrik. Rulla äggen i garneringen. Förvara svalt.
    4. Marsipanägg: Skålla eller rosta så många mandlar du vill ha. Smält blockchokladen i en skål eller djup tallrik över en kastrull med sjudande vatten.Täck varje mandel med marsipan och forma till ett ägg. Doppa "äggen" i smält choklad. Garnera med strössel.
    5. Mandelsplit: Skålla och strimla mandeln. Sprid ut i en ugnssäker form och pudra över florsocker. Rosta mandeln i 200° i ugnen. Håll ständig koll och rör om ofta. Smält chokladen i en skål eller djup tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Blanda den karamelliserade mandeln med den smälta chokladen och klicka ut på bakplåtspapper.

    Liknande recept

    30 min
    30
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben