Paté är en festlig förrätt eller en lätt kvällsrätt. Servera gärna med lite rostat bröd och äppelmos.
Ingredienser
400 g kycklinglever
4 ägg
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
Några tag med pepparkvarnen
4 dl vispgrädde
2 msk portvin eller konjak
1 dl valnötter
Instruktioner
Klä en avlång bakform, ca 1 l, med bakpapper.
Mal kycklinglevern fint i matberedare. Den ska bli så slät som möjligt. Tillsätt ägg, pressad vitlök och finhackad persilja. Smaksätt med salt och peppar. Häll i grädde och ev portvin genom röret medan beredaren är igång. Stäng av så fort smeten är blandad.
Grovhacka valnötterna och förväll dem ca 5 min. Rör ner dem i smeten och häll upp i formen. Grädda i vattenbad ca 60 min.
När patén har svalnat kan den med fördel vila i kylen över natten innan den serveras.
Laga mat i vattenbad:
Ställ formen med maträtten i en långpanna som placeras i nedre av ugnen ca 175-200° Häll hett vatten i pannan. Om det behövs fyll på vatten efter hand.