Pepparkaka med nöttosca

Serverar: 10-12 portioner

Pepparkaka och knäck i ett, kan det bli bättre?

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl, 180 g
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • Nöttosca
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl pumpakärnor
  • 75 g smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1½ msk mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl mörk sirap
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till kakan. Vispa upp ägget. Blanda ner ägg, mjölk och grädde i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
    2. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1½ liter.
    3. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Prova med en sticka. Låt svalna.
    4. Nöttosca: Rosta mandel, nötter och pumpakärnor i en torr panna. Smält smöret i en kastrull. Blanda mjölk och mjöl och rör ner det i smöret. Blanda ner socker och sirap. Sjud under omrörning tills det tjocknar. Rör ner nötterna.
    5. Klicka toscasmeten över kakan. Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 10 minuter. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben