Pepparkakor från Råneå

Serverar: 100 portioner

Receptet kommer ursprungligen från Råneå i Norrbotten och kakorna påminner väldigt mycket om ginger bisquits. Det blir en stor sats och kakorna blir mycket hållbara. Du kan även frysa degen för att ta fram och grädda allt eftersom. /Maud

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 5 dl strösocker, 440 g
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 dl pressad citron
  • 10 dl vetemjöl, 600 g
  • 1 1/2 msk bikarbonat
  • 2 msk mald ingefära
  • ev 1 tsk finstött kardemumma
  • Instruktioner

    Rör smör och socker tills det blir ljust och poröst. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen. Sätt ugnen på 125°. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg. Klicka nedan för att skriva ut receptet på svt.se/recept.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben