Receptet är för färska persikor men jag gör det på konserverade och slipper hela hanteringen av kokning och dra av skalet.
Ingredienser
4 färska persikor
2-3 tsk pressad citronsaft
Sabayonsås
10 cl vitt vin
2,5 dl vatten
40 g strösocker
3 st äggulor
4 rågade msk vispad grädde
Instruktioner
Lägg de moga persikorna i kokande vatten några minuter. Kyl sedan dem i kallt vatten tills det går att dra av skalen.
Koka dem sen i en svag sockerlag med lite saft från en citron. Gör stickprov precis som med potatis, och när det går lätt igenom är de färdiga. Ta dem ur pannan och låt svalna.
Såsen:
Allt utom vispgrädden, blandas och kokas upp under kraftig vispning. Använd en rostfri eller kopparkastrull. När det kokat upp så ta kastrullen från plattan och vispa på tills det blivit kallt. Rör försiktigt i den vispade grädden.
Lägg 2 persikohalvor i portionsglas och slå lite kall sås över. Låt stå i kylskåp någon timme. Dekorera gärna med mandelflarn men viktigare är att servera det väl kylt!