Persiskt bröd

Serverar: 35-40 portioner

Mjölkfritt och nyttigt bröd. Som tekakor.

Ingredienser

  • 3 dl vetekross
  • 3½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 liter havremjölk
  • 1 dl olivolja
  • 1-2 msk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • Ca 1 dl linfröavkok se beskrivningen
  • 2 kg vetemjöl
  • Pensling
  • ½ dl havremjölk
  • ½ vatten
  • Garnering
  • Sesamfrön eller solrosfrö
  • Instruktioner

    1. Linfröavkok - häll lika mycket vatten som linfrön i en kastrull – koka upp några minuter, ta sedan av plattan och använd ”spadet”. släng linfröna om du inte kommer på att använda dom till något annat.
    2. Koka upp vetekross och vatten. Låt svalna.
    3. Finfördela jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader. Blanda med salt, olja och sirap. Häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt linfröavkoket och det mesta av vetemjölet (spara 2-3 dl till utbakning) och vetekrossen.
    4. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under duk en timme. När det börjar närma sig – sätt ugnen på 275 grader (funkar även med 250 grader för oss inte har superduper-ugn).
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 35-40 delar. Platta till dom med handflatan till små tekakor.
    6. Blanda havremjölen och vattnet och pensla med vätskan. Strö på sesamfrön/solrosfrön och klappa in dom i brödet med undersidan av en sked. Nagga brödet innan det ska in i ugnen.
    7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min (lite längre om du har 250 grader) tills bröden får en fin brun färg.
    8. Låt svalna på galler under duk.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben