Frys in de petit-chouer som du inte använder. Tinar snabbt och bara att fylla med grädde, mousse eller glass och du har en delikat dessert eller bakelse till kaffet.
Ingredienser
Petit-chou-smet
2 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk socker
75 g smör
1 ½ dl vetemjöl
4 ägg
Fyllning
2 ½ dl vispgrädde
50 g mandelmassa
200 g blandade bär tex hallon, jordgubbar, vinbär, blåbär, björnbär
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Värm mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.
Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en slät smet.
Spritsa eller klicka ut ca 2 msk smet per bakelse på ett bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen.
När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga.
Grädda sedan ytterligare 15-20 minuter. Låt svalna på galler.
Riv mandelmassan grovt. Blanda den med grädden. Vispa grädden fluffig. Skär av ett litet lock på petit-chouerna- Fördela grädden på underdelarna och dekorera med bär. Sätt tillbaka locket över bären och pudra med lite florsocker.