Pilaff med torkad frukt och mandel

Serverar: 4 portioner

Pilaff är en orientalisk risrätt där riset kokas med lök, kryddor och buljong. Gott till grytor, lammfärsbullar, kyckling, Quornfiléer eller varför inte bara som det är.

Ingredienser

  • 1 dl råris
  • 2 dl basmatiris
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 göna kardemummakapslar alt. 1 krm mortlade kardemummakärnor
  • 3 kanelstänger
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 msk rapsolja
  • 3 ½ dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 dl russin, gärna sultan eller gula russin
  • 10 dadlar
  • 1 påse flagad mandel, 50 g
  • Garnering
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 msk flytande honung
  • Instruktioner

    1. Koka råriset enligt anvisning på förpackningen, sjud under lock ca 40 minuter, låt rinna av i en finmaskig sil.
    2. Koka basmatiriset enligt anvisning på förpackningen.
    3. Skala och finhacka vitlök och lök. Fräs kardemumma, hela kanelstänger och ingefära i 1 msk olja 1 minut.
    4. Tillsätt lök och vitlök och fräs utan att det tar färg, ca 5 minuter.
    5. Tillsätt basmatiriset och fräs under omrörning 1 minut.
    6. Tillsätt vatten och salt, koka upp under omrörning. Sjud under lock ca 15 minuter.
    7. Låt riset vila 5 minuter, lufta det med en gaffel och blanda med det kokta råriset.
    8. Blötlägg russinen i varmt vatten ca 20 minuter, pressa ut all vätska. Dela och kärna ur dadlarna. Stek russin, dadlar och mandel i 1 msk olja tills mandeln får fin färg.
    9. Blanda det frästa med riset.
    10. Garnera med örterna, ringla över honung och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben