Pilgrimsmusslor, purjolök och broccoli med strössel av hasselnötter
Här har vi en riktigt festlig och flott sallad! Musslans underbara, naturliga sötma blir ännu högre när ytan karamelliseras på grillen. Sältan i prästosten ger balans och nötigheten i hasselnötterna förstärks av de rostade och poppade senapskornen.
Ingredienser
8 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
Salt
Grillad purjolök
1 purjolök
Salt
1 tsk pressad citron
Grillad broccoli
1 broccoli
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt
Strössel
50 g hasselnötter
Salt
50 g prästost
2 msk bruna senapsfrön
Instruktioner
- Strössel:
Rosta hasselnötterna på en plåt i 180 graders ugnsvärme i ca 10 minuter eller tills de får lite färg. Krossa dem lätt. Salta.
- Smula prästosten. Rosta senapsfröna i en torr stekpanna tills de får färg och börjar "poppa", för att få fram nötigheten.
- Grillad purjolök:
Skär av det yttersta gröna på purjolöken. Grilla sedan purjolöken runtom över medelvarm glöd och under lock i ca 20 minuter, tills den är helt svart. Låt den svalna. Dra av det brända lagret men spara gärna lite aska att garnera med. Skär purjolöken i bitar och krydda med salt och citronsaft.
- Grillad broccoli:
Dela broccolin på längden. Skala och riv vitlöken fint och blanda den med oljan. Grilla broccolihalvorna över medelvarm glöd och under lock i ca 10 minuter. Skär broccolin i bitar och vänd den i vitlöksolja och salt.
- Grillade pilgrimsmusslor:
Pensla pilgrimsmusslorna med olja och grilla dem över kraftig glöd i ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt.
- Servering:
Lägg upp pilgrimsmusslor, broccoli och purjolök på en tallrik. Strö över hasselnötter, smulad prästost och senapsfrön. Garnera gärna med lite aska från purjolöken.
Liknande recept
Kommentarer (0)