Pinnbröd med sesamfrö och morot

Serverar: 60-80 portioner

Tid: 3 timmar

Jättegott blir det om man följer receptet. Om man minskar på mängden sesamfrön tappar man mycket i smak. Det här är en stor sats, man kan förvara dem i frysen och värma direkt i brödrosten.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst (25 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk salt
  • 10 dl vatten
  • ½ kg morötter
  • 3 dl sesamfrön (oskalade)
  • 4 dl grovt dinkelmjöl
  • 15-20 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Strö saltet över den smulade jästen (ja, det räcker med ½ paket jäst, trots att det är en dubbel sats). Rör tills det löst sig.
    2. Blanda i olivolja och (kallt) vatten. Skala och riv morötterna fint, blanda ned i degvätskan. Rosta sesamfröna i het torr stekpanna (eller i ugn), skaka ofta så de inte bränns. Låt svalna, och blanda i degvätskan.
    3. Tillsätt dinkelmjölet och större delen av vetemjölet. Knåda degen länge, ca en kvart i assistent, till degen börjar lossna från skålens kanter. Lämna den hellre alltför degig än alltför tung.
    4. Låt degen jäsa länge, ca 2-3 timmar, till minst dubbel storlek. Häll ut degen på bakbordet och vik samman lätt, med degskrapa. Knåda inte!
    5. Rulla små klimpar deg till fingertjocka pinnar (med lite mjöl på bakbordet så inte degen fastnar). Lägg över på plåtar med bakpapper på, ca 9 st per plåt. Pensla med vatten innan de åker in i ugnen. De behöver alltså inte jäsa en andra gång.
    6. Grädda i 250 grader, 8-12 minuter beroende på hur tjocka pinnar du gör.
    7. Låt pinnarna svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben