Plommon i havreskal

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbart

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl socker
  • 100 g smör
  • 1–2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • Ca 10 plommon
  • 2 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk rivet citronskal
  • Ev 5-6 stjärnanis
  • Florsocker att pudra över
  • Instruktioner

    1. Kör havregryn, mjöl, socker och kallt smör i tärningar till smulor i matberedare.
    2. Tillsätt det kalla vattnet, så mycket att degen går ihop. Kavla ut degen mellan ark av plastfolie och klä en pajform, ca 22 cm i diameter. Gör kanten på pajen ganska låg.
    3. Ställ in den i kylen eller frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pricka pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Höj sedan ugnsvärmen till 225 grader. Vispa ihop en äggstanning av äggulor, vispgrädde och socker samt rivet citronskal.
    4. Dela plommonen och ta bort kärnan. Skär i kvartar om plommonen är stora. Doppa köttsidan i socker om de känns mycket syrliga.
    5. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet och lägg i tätt med plommon. Lägg några vackra stjärnanis som extra smakgivare och prydnad mellan plommonen.
    6. Grädda pajen i 20–25 minuter. Strö florsocker över när den svalnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben