Serverar: 4 portioner
Bra att ta tillvara frukten i år när det är mycket plommon.
Koka en lag på socker och vatten. Koka tills sockret löst sig och dra av kastrullen och tillsätt vinet.Skölj och halvera plommonen. Skalet ska vara kvar. Lägg dem i en lämplig burk och häll över lagen. Låt stå i minst 4 dagar innan de konsumeras med grädde eller glass. Kan även frysas efter lagringen.
Bra, då vet jag vad jag kan göra med alla plommon. Perfekt present!
En mycket god inläggning som jag haft receptet på sedan 90-talet. Jag rekomenderar det verkligen och om det blir lag över efter att man fiskat upp plommonen är det jättegott att smaksätta glass med. Jag hade lyckan att inneha ett plommonträd som bar väldigt mycket frukt men det går också bra att koka in päron i den här lagen innan man smaksätter med madeiran.
Jag tror det var i ICAkuriren som jag hittade receptet ...
I ICA-kuriren kan man också läsa severingstips: "Servera plommonen med lagen och en klick vaniljglass eller vispad grädde med mandelmassa - blanda 2 dl vispgrädde och 2 tsk vaniljsocker. Vispa grädden till ett tjockt skum. Riv 1 dl mandelmassa på rivjärnets finaste skiva. Blanda ner den i grädden."