Plommonkaka med kardemumma

Serverar: 1 portioner

Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.

Ingredienser

  • 600 g plommon
  • Deg
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl socker
  • ½ krm salt
  • 1 stort ägg
  • 75 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 2½ dl crème fraiche
  • 1 stort ägg
  • 3/4 dl socker
  • ½ tsk malen eller stött kardemumma
  • 1 msk konjak eller sherry
  • Instruktioner

    1. Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.
    2. Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33x36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform eller långpanna, som är ca 21x31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.
    3. Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40-50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.
    4. Den här kakan är lämplig att frysa in.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Sylva 7 augusti 2008

    För hur många personer räcker den här goda kakan? Hälsningar Sylva

    sarah10 9 september 2009

    Kakan räcker väl i alla fall till 14 pers :)

    Wombat04 9 september 2009

    Oj, Sylva, förlåt, jag såg inte att du varit inne och skrivit här! Jag brukar säga att det är svårt att tala om hur många personer en kaka ska räcka till, för det beror på hur stora bitar man tar när man upptäcker hur god den är! :-D Bella (Wombat04)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben