polkagrisar

När man ska göra polkagrisar behövs en marmorskiva att hälla upp den heta massan på. Den höga värmen gör att andra material slår sig. Alla moment måste gå snabbt. Därför bör man vara några stycken som hjälps åt, särskilt när karamellerna ska klippas. Använd kraftiga hushållssaxar.

Ingredienser

  • 1 kg (11,5 dl) strösocker
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk ättiksyra (24%) + 1 tsk vatten
  • eller
  • 2 tsk ättiksprit
  • 25 droppar pepparmyntsolja
  • Röd hushållsfärg
  • Olja
  • Instruktioner

    Blanda socker och vatten i en hög gryta (ca 3 l). Låt blandningen stå en stund så att sockret smälter. Rör sedan upp sockret från botten och låt sockerlagen koka upp. Passa sockerlagen under de första minuternas kokning så att den inte pöser över. Tillsätt ättiksyran blandad med vatten, eller ättikspriten. Sätt i en hushållstermometer. Koka sockerlagen kraftigt utan lock tills temperaturen är 150°C, 20-30 minuter. Olja under tiden in marmorskivan. Tag fram en degskrapa eller två bordsknivar, pepparmyntsolja och röd hushållsfärg. Häll upp den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan, men lämna ca 1 dl i kastrullen. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad. Ställ kastrullen snett så att den lilla mängden massa blir samlad, inte utbredd i ett tunt skikt. Droppa pepparmyntsolja på den ofärgade massan på marmorskivan. Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa eller kniv. Fortsätt att dra ut och vika ihop degen med händerna, gärna i luften, så snart det går att ta i den heta massan. Arbeta så snabbt som möjligt. Ju mer luft man arbetar in, desto vitare och mer silkesskimrande blir massan. Drag tills det börjar gå trögt, lägg den då där marmorskivan är varmast. Häll upp den röda massan på marmorskivan och låt den svalna något. Forma den vita massan till en tjock rulle. Dela den röda i fyra delar och lägg dem som ränder på den vita rullen och vrid dem lite. Drag ut smala stänger från rullen och vrid dem lite. Klipp till karameller över en bricka och se till att de inte hamnar på varandra. Lägg karamellerna i en burk med tättslutande lock eller i en plastpåse när de kallnat. Förvara dem gärna i kylskåp. OBS Mät temperaturen med hushållstermometer. Vid 150°C är lagen färdigkokt. Kokas sockerlagen för lite blir karamellerna sega och kletiga, kokas den för länge blir massan spröd och kan inte arbetas.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    _Selma_ 20 oktober 2010

    jag undrar var köper du pepparmyntsolja. har letat efter det över allt känns det som o har inte hittat. sen om ud har det hemma kan du inte skicka en bild på det så jag vet hur flaskan ser ut. dessutom i vilken avdelning säljs det

    Relaterade Artiklar

    Rotfrukter
    Det är något av det bästa med vårt land – rotfrukter. De är billiga oc...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben