Portionsbröd

Serverar: 16 portioner

Ett bröd som alla gillar!

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl
  • Pensling och garnering
  • 2 msk mjölk
  • ½ dl sesam-, solros- eller pumpafrön
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Värm mjölken till fingervärme, ca 37°.
    3. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt smör, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 45 min.
    4. Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Dela degen i 16 delar. Forma dem till runda bullar och platta ut dem till 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
    5. Pensla bröden med mjölk och strö över frön. Grädda bröden i mitten av ugnen 10-12 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
    6. Tips! Man kan också baka ut degen till 12 avlånga portionsbaguetter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    JennyV 20 juli 2009

    Detta bröd var lättbakat och gott. Ska nog även tillsätta lite socker nästa gång. Funderade bara på vad mjölken som man ska pensla bröden med har för nytta??? Borde funka lika bra med vatten???

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben