Potatis i brödet gör det saftigt och hållbart. Pomerans smakar klassisk jul!
Ingredienser
25 g jäst
5 dl porter eller julöl
300 g kall kokt potatis
2 tsk malen pomerans
½ dl mörk sirap
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
10 dl vetemjöl
Instruktioner
Rör ut jästen med degvätskan. Riv potatisen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en kladdig deg. Täck degbunken med plastfolie. Låt degen jäsa över natten i kylen.
Dela degen i två. Forma till runda bröd. Vänd dem i rågmjöl. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ställ en liten ugnssäker form med 1 dl vatten i botten av ugnen. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 1 timme.