En variation på temat "frestelse". En bra vardagsrätt med potatis, lök och bacon.
Praktisk därför att den står i ugnen det mesta av tiden. Tomatskivorna och persiljan läggs på när lådan är färdiggräddad.
Ingredienser
8 potatisar
1 stor purjolök
2 pkt bacon
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
0,5 kryddmått peppar eller paprikapulver
2 dl grädde
Riven ost
Till garnering
1 stor tomat
1 knippa persilja
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen.
Skär purjolöken i ringar och baconet i breda strimlor.
Skölj purjon noga.
Varva potatis, purjo och bacon i en smord, eldfast form.
Krydda mellan lagren.
Lägg på matfett i klickar och häll på grädden.
Grädda lådan i ugnen tills potatisen känns mjuk. Strö eventuellt lite riven ost över mot slutet av gräddningen så får ytan ett läckert utseende.
Lägg på tunna tomatskivor och strö rikligt med klippt persilja över innan serveringen.