Potatispizza med picklad lök, fetaost, citron och rosmarin

Serverar: 4 portioner

En läcker pizza som inte har den klassiska tomatsåsen. Vill du att pizzan ska gå snabbare, använd färdig pizzadeg, så går denna pizza på ett kick!

Ingredienser

  • 500 g potatis av fast sort
  • 2 rödlökar
  • ½ dl ättikssprit, 12%
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 100 g fetaost
  • 2 dl créme fraiche
  • Rivet skal av ½ citron
  • 1 tsk finhackad rosmarin
  • Salt
  • Peppar
  • Pizzadeg
  • 1/4 paket jäst
  • 2½ dl fingervarmt vatten, 37 grader
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk salt
  • Ca 5 dl vetemjöl
  • Garnering
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • Färska örter, t ex oregano, rosmarin
  • Instruktioner

    1. Pizzadeg: Lös upp jästen i vattnet, häll på olivoljan och tillsätt salt. Blanda ner nästan allt mjölet till en smidig deg och låt jäsa i 2 timmar. Knåda degen smidig och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Degen ska inte vara klibbig, men precis släppa arbetsbänken.
    2. Skala potatisen. Skär den i ca 5 mm tunna skivor. Koka potatisen i lättsaltat vatten 3 minuter. Häll bort vattnet. Låt potatisen svalna. Skär löken i tunna klyftor. Koka upp ättikssprit, socker och vatten i en liten kastrull. Ta av från värmen och tillsätt löken. Låt dra i ca 15 minuter.
    3. Kavla ut pizzadegen och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Blanda potatisen med smulad fetaost, créme fraiche, citronskal och rosmarin. Låt löken rinna av och fördela över pizzabottnen. Fördela potatisen ovanpå. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 15-20 minuter.
    4. Garnera med chiliflakes och färska örter. Servera pizzan rykande varm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben