Prinsens teskorpor

Doften av de här goda, lättkryddade skorporna för tankarna till gamla dagars hembageri. De spröda skorporna passar utmärkt till en kopp gott te.

Ingredienser

  • 1½ dl vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 1 dl strösocker
  • 75 g rumstempererat smör
  • 1 litet ägg
  • ½ msk nystötta kardemummakärnor
  • ½ msk mald pomerans
  • ½ msk mald fänkål
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Blanda vattnet med hälften av mjölet och jästen i en bunke. Låt stå 20 minuter.
    2. Blanda socker, smör och ägg i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop till en smet.
    3. Blanda kardemumma, pomerans, fänkål och salt med resten av mjölet. Blanda sedan ner det och jästblandningen i sockersmeten. Arbeta ihop ett par minuter.
    4. Ta upp degen på ett mjölat balbord. Dela den i två delar. Forma delarna till längder. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäcka 1 timma.
    5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda längderna mitt i ugnen, 15 minuter. Låt dem svalna.
    6. Skär längderna i 2 cm breda bitar som sedan delas mitt itu till under- och överskorpor.
    7. Placera skorporna tätt på två bakpappersklädda plåtar. Grädda ytterligare 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut skorporna.
    8. Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Låt sedan skorporna torka med ugnsluckan lite på glänt, sätt gärna en träslev mellan, 2-3 timmar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    gymmixlena 6 juli 2009

    Jag gjorde dessa skorpor men med kanel som krydda istället. Dem blev mycket goda.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben