Doften av de här goda, lättkryddade skorporna för tankarna till gamla dagars hembageri. De spröda skorporna passar utmärkt till en kopp gott te.
Ingredienser
1½ dl vatten
5 dl vetemjöl
½ pkt jäst, 25 g
1 dl strösocker
75 g rumstempererat smör
1 litet ägg
½ msk nystötta kardemummakärnor
½ msk mald pomerans
½ msk mald fänkål
½ tsk salt
Instruktioner
- Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Blanda vattnet med hälften av mjölet och jästen i en bunke. Låt stå 20 minuter.
- Blanda socker, smör och ägg i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop till en smet.
- Blanda kardemumma, pomerans, fänkål och salt med resten av mjölet. Blanda sedan ner det och jästblandningen i sockersmeten. Arbeta ihop ett par minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat balbord. Dela den i två delar. Forma delarna till längder. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäcka 1 timma.
- Sätt ugnen på 200 grader. Grädda längderna mitt i ugnen, 15 minuter. Låt dem svalna.
- Skär längderna i 2 cm breda bitar som sedan delas mitt itu till under- och överskorpor.
- Placera skorporna tätt på två bakpappersklädda plåtar. Grädda ytterligare 15 minuter i mitten av ugnen. Ta ut skorporna.
- Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Låt sedan skorporna torka med ugnsluckan lite på glänt, sätt gärna en träslev mellan, 2-3 timmar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jag gjorde dessa skorpor men med kanel som krydda istället. Dem blev mycket goda.