Provençalsk Oxfilé

Serverar: 4 portioner

Det här är sann 1970-tals mat...åt det så ofta jag kunde och det var inte ofta pga. studieplånbok i Upsala...

Ingredienser

  • 600-800 g oxfilé
  • Smör
  • Svartpeppar
  • Salt
  • 12-15 fasta potatisar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Lite finhackad persilja
  • 25 g smör
  • 4 fina tomater
  • Sallad
  • 1 ask körsbärstomater
  • Grönsallad
  • 8-10 färska champinjoner
  • Instruktioner

    1. Ugn 250 grader.
    2. Putsa, peppra och salta oxfilén och bryn den runtom i smör några minuter. Sänk till lägsta temperatur och efterstek under lock i cirka 10 minuter. Vänd köttet en eller två gånger. Ta upp och låt svalna något. Vispa upp stekskyn med lite vatten.
    3. Tunnskiva potatisen och lägg den en stekpanna med smör. Stek på medelstark värme och vänd runt tills nästan alla skivor fått lite färg. Salta och peppra och sänk sedan värmen och lägg på ett lock och låt eftersteka under några minuter. Passa så den inte bränner fast!
    4. Lägg potatisen på ett ugnsfast fat och placera den skivade oxfilén i mitten. Häll stekskyn över, lägg på lite vitlökssmör i skivor, tomaterna vid sidan av och gratinera i 250° cirka 15 minuter.
    5. Halvera körsbärstomaterna, riv grönsalladen i stora bitar och tunnskiva champinjonerna.
    6. Tips! Variera denna klassiker och få en hetare variant. Byt ut vitlöken mot finhackad färsk chilifrukt och persiljan mot basilika.
    7. Magrare alternativ: Rosta potatisen i klyftor tillsammans med morötter och andra rotsaker. Blanda valfria kryddor och örter i en rymlig plastpåse, häll i rotsakerna och skaka om. Rosta i 200° i omkring 40 minuter. Byt vitlökssmöret mot en kall sås på enprocentig kesella med vitlök, persilja och salt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben