Pumpapaj med pekannötter

Serverar: 6-10 portioner

Blir bara godare ju längre den får stå!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 4 msk vatten
  • Pumpafyllning
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1 tsk vanillin socker
  • ½ tsk kanel
  • 1 krm salt
  • 300 g pumpamos
  • 1-2 dl pekannötter
  • Ev vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Pumpamos: Av en 4 kg pumpa blir det ca 1 kg färdigt pumpamos. Jag använder den vanliga orange pumpan. Skala eller gröp ur pumpan, fröna och ”trådarna” ska tas bort. Dela pumpaköttet i bitar som kokas halvmjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, mosa bitarna lätt med elvisp och låt moset svalna. Detta gör jag dagen innan eller så fryser jag in 300 g mos per burk.
    2. Pajdeg: Smöret ska vara rumsvarmt när allt blandas snabbt ihop. Klä en 30 cm pajform, nagga i botten och låt vila 1 timme i kylskåp. Förgräddas i ugn 8 minuter 175 grader.
    3. Fyllning: Ägg och socker vispas poröst. Rör försiktigt ner sirap, vanillinsocker, kanel, salt och till sist pumpamos.
    4. Häll fyllningen i pajskalet och strö över grovhackade pekannötter. Gräddas i ugn 40 minuter 175 grader.
    5. Serveras kall, ev med vispgrädde. Pajen blir bara godare om den får stå i kylskåpet 1-2 dagar.

    Liknande recept

    1.5
    2 h 20 min
    17

    Kommentarer (2)

    meganisson 29 oktober 2012

    mycket god paj. jag bjöd över en massa vänner för att avnjuta och dom gav den en 5:a av 5. lät den stå i kylskåpet en dag innan den serverades med grädde. kommer lätt göra den fler ggr :)

    Trillingmamman03 26 oktober 2015

    Jättegod! Har nu gjort denna paj tre gånger och bjudit på. Mycket uppskattad av alla. Av pumpakärnorna gör vi spröda småflarn - också gott! Yummy!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben