I USA är fälten fulla med pumpor på hösten. Amerikanerna tillagar då en mängd rätter med pumpan som bas. Pumpkin pie är en fin efterrättspaj som under denna tid har högsäsong.
Ingredienser
2½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g kallt smör eller margarin
1 ägg
Ev 1 msk kallt vatten
Fyllning
300 g pumpa
2 ägg
2½ dl mjölk
1 dl honung
1 tsk kanel
½ tsk muskot
½ tsk ingefära
Florsocker
Instruktioner
- Blanda mjöl och socker i en skål. Smula ner matfettet och tillsätt ägg samt ev lite vatten. Arbeta samman degen till en fast klump. Låt den stå kallt ett tag.
- Skär under tiden pumpan i småbitar och koka dem ca 15 minuter. Mosa dem med en gaffel eller i en matberedare till en slät puré.
- Kavla ut degen och klä en pajform med den. Förgrädda sedan pajskalet i 175 grader, 10-15 minuter.
- Lägg pumpapurén och alla ingredienser till fyllningen i en skål. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.
- Ta ut det förgräddade pajskalet och häll ner fyllningen i det. Baka i ca 50 minuter tills pajen stelnat. Låt sedan svalna till rumstemperatur, sikta över florsocker och servera med mjukvispad grädde.
Liknande recept
Kommentarer (0)