Rabarber- och jordgubbskompott
En dessert som är starkt vanebildande. Ljuvligt len och fyllig i smaken. Kan serveras både ljummen och kall, gärna med mandelskorpor till. Extra festligt blir det om man serverar den i glas så ser man den vackra färgen. En perfekt efterrätt som avslutning på buffén.
Ingredienser
800 g rabarber
1 l jordgubbar
1 vaniljstång
1 citron
2 dl socker
4 dl + 3 msk vatten
½ dl koncentrerad flädersaft
1 tsk hela kardemummakärnor
2 msk maizena
Till servering
Mandelskorpor
Instruktioner
- Ansa och dela rabarbern i mindre bitar, ca 2 cm stora. Snoppa jordgubbarna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med hjälp av en sked. Tvätta och dela citronen i 4 klyftor.
- Lägg ner rabarber, vaniljstång, vaniljfrön, citronklyftor, socker, 4 dl vatten, flädersaft, kardemummakärnor i en rymlig kastrull. Låt koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter. Dra bort från värmen.
- Blanda ner maizena utrört i 3 msk vatten. Ge allt ett uppkok så det tjocknar. Lägg ner jordgubbarna. Servera gärna med mandelskorpor.
Liknande recept
Kommentarer (0)