Rabarber- och jordgubbskompott

Serverar: 8 portioner

En dessert som är starkt vanebildande. Ljuvligt len och fyllig i smaken. Kan serveras både ljummen och kall, gärna med mandelskorpor till. Extra festligt blir det om man serverar den i glas så ser man den vackra färgen. En perfekt efterrätt som avslutning på buffén.

Ingredienser

  • 800 g rabarber
  • 1 l jordgubbar
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron
  • 2 dl socker
  • 4 dl + 3 msk vatten
  • ½ dl koncentrerad flädersaft
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 2 msk maizena
  • Till servering
  • Mandelskorpor
  • Instruktioner

    1. Ansa och dela rabarbern i mindre bitar, ca 2 cm stora. Snoppa jordgubbarna. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med hjälp av en sked. Tvätta och dela citronen i 4 klyftor.
    2. Lägg ner rabarber, vaniljstång, vaniljfrön, citronklyftor, socker, 4 dl vatten, flädersaft, kardemummakärnor i en rymlig kastrull. Låt koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter. Dra bort från värmen.
    3. Blanda ner maizena utrört i 3 msk vatten. Ge allt ett uppkok så det tjocknar. Lägg ner jordgubbarna. Servera gärna med mandelskorpor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben