Rabarbermarmelad med vanilj
Den är helt underbar. Bjöd på den på jobbet, alla ville ha receptet. Gör så det räcker hela året. Bra ge-bort-present.
Ingredienser
1 kg rabarber
1 kg strösocker
2 vaniljstänger
Instruktioner
- Putsa och skär rabarbern i mindre bitar. Snitta vaniljstängerna och ta försiktigt ut fröna med en liten sked.
Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka på svag värme under lock. Rör om då och då så att det inte bränns. Ta av locket när vätskan kokat ur rabarbern, efter ca 20-30 min. Koka ytterligare 40-60 min till marmeladkonsistens. Passa noga och rör om ibland.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda varma burkar och förslut genast.
- Mums på rostat bröd.
Liknande recept
Kommentarer (11)
Går denna marmelad att frysa in? Eller håller den sig fräsch i kylskåp?
Marmeladen håller sig i kylskåp. Jag tog upp sista burken från vår jordkällare i helgen (den har stått ett år) och den är absolut inget fel på.
Den var kanongod. Den här kommer jag att göra fler gånger
Underbart god marmelad. Kokade den med syltsocker istället vilket gjorde att den blev klar på nolltid:)
Den här kommer jag att prova, det låter jättegott :)
menar du att den håller sig utan tillsatser? låter ju toppen!!!! tror du att det funkar att göra den på fryst rabarber? Mvh /Linda
Den håller sig, det är mycket socker som du ser. Jag har nyligen gjort på frysta rabarber och det gick bra. /Caroline
denna ska jag nog göra redan imorgon! Precis som du skrev; perfekt ge-bort present! vet du hur många burkar det blir av en sats?
kokar marmeladen nu men blev lite osäker på om jag skulle tillsatt sockret på en gång? hur vet jag då när rabarbern kokat ur vattnet? aja, det står o bubblar på spisen nu. Får se hur det blir....
Gjorde denna förra året och det blev en hit. Håller länge. Tack för ett toppenrecept.
Jag gillar normalt inte marmelad men denna marmelad är jäkligt god måste jag säga. Även sambon är förtjust i den.