Rabarberpaj

Serverar: 6 portioner

Underbart god paj.

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 1 1/2 dl sötmandel
  • 3 msk florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 500 g rabarber
  • 1 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vetemjöl
  • Garnering
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Mal mandeln och blanda samman den med florsocker och vetemjöl. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
    2. Tryck fast en aluminiumfolieremsa överst runt om kanten och låt den stå ytterligare ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter mitt i ugnen. Ta bort folieremsan.
    3. Skala rabarbern om den är grov. Skär den i 5 cm långa bitar. Lägg rabarbern tillsammans med 1 dl strösocker i en kastrull. Sjud rabarbern på svag värme under lock ca 5-10 minuter.
    4. Vispa ägg och 2 dl strösocker ljust och pösigt. Blanda samman mjölet med vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten ihop med grädden. Häll äggsmeten i det förgräddade pajskalet. Fördela rabarbern över äggsmeten. Strö över mandelspån.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter eller tills pajen har fått färg och har stannat. Bjud pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    8
    1

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Rabarbertid
    Här i södra Sverige är det dags att skörda de första rabarberna nu. I...

    Matklubben Blogg 2007-10-02
    Det tar på krafterna att fylla år, puh vilken helg! Men en massa god m...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben