Underbart god paj.
Ingredienser
Pajbotten
1 1/2 dl sötmandel
3 msk florsocker
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
500 g rabarber
1 dl socker
3 ägg
2 dl socker
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
Garnering
Mandelspån
Instruktioner
- Mal mandeln och blanda samman den med florsocker och vetemjöl. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i ca 30 minuter.
- Tryck fast en aluminiumfolieremsa överst runt om kanten och låt den stå ytterligare ca 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter mitt i ugnen. Ta bort folieremsan.
- Skala rabarbern om den är grov. Skär den i 5 cm långa bitar. Lägg rabarbern tillsammans med 1 dl strösocker i en kastrull. Sjud rabarbern på svag värme under lock ca 5-10 minuter.
- Vispa ägg och 2 dl strösocker ljust och pösigt. Blanda samman mjölet med vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten ihop med grädden.
Häll äggsmeten i det förgräddade pajskalet. Fördela rabarbern över äggsmeten. Strö över mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter eller tills pajen har fått färg och har stannat. Bjud pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Rabarbertid
Här i södra Sverige är det dags att skörda de första rabarberna nu. I...
Matklubben Blogg 2007-10-02
Det tar på krafterna att fylla år, puh vilken helg! Men en massa god m...